Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Egzotyka Ekwador to przede wszystkim egzotyka ekwadorskiej kuchni. To niezliczona ilość dziwnie brzmiących i jeszcze dziwniej wyglądających, ale za to fantastycznie smakujących owoców i warzyw. Do popularnych dań w Ekwadorze należą zupa z jąder byka, czy też danie ze świnki morskiej, którą przyrządza się na wiele sposobów. Można ją podać grillowaną, faszerowaną, czy też w zupie.
Ekwadorskie danie Ceviche znane jest również w innych krajach świata, jako luksusowy przysmak. Owoce morza Na wybrzeżu jada się głównie ryby i owoce morza. Jednym z typowych przysmaków jest ceviche, które przyrządza się ze świeżej ryby o białym mięsie z dodatkiem owoców morza oraz ostrego sosu zwanego aji przygotowanego z ostrej papryki i czosnku, który jest uniwersalnym dodatkiem do większości ekwadorskich dań. Najbardziej popularnymi gatunkami ryb są: corvina (okoń morski) oraz trucha (pstrąg). Uliczne kuchnie Większość typowych potraw ekwadorskich można zjeść na ulicy: obwoźne garkuchnie czy uliczni sprzedawcy, którzy wcześniej przygotowują dania w domu, są na każdym kroku. Wrażliwsi turyści mogą wybrać bardziej europejski sposób jedzenia i udać się do restauracji. Zupy W Ekwadorze niezwykle popularne są zupy, zwane generalnie: colada. Wśród nich ciekawy smak ma np.: sancocho de yuca - zupa jarzynowa z korzeniem manioku, caldo de papas - zupa na krowim kopycie z gniecioną kukurydzą albo viche - zupa rybna z orzeszkami ziemnymi. Dania główne Główne potrawy to: empanadas de morocho - wydrylowana kukurydza nadziewana mięsem, ceviche - marynowana ryba, encocadas - krewetki lub ryba z mleczkiem kokosowym. Ciepłe dania popija się napojem z gniecionej kukurydzy z dodatkiem mleka, cynamonu i cukru zwanym morocho, napojami owocowych - naranjilla, maracuya, taxo ale i gorącą czekoladą. Ekwador - miasta
Ekwador - co warto wiedzieć
Kuchnia Ekwadoru - dodaj komentarz:
|