Kuchnia Ekwadoru


Strona główna -> Ekwador -> Kuchnia Ekwadoru
Lovetotravel.pl
 Przewodnik turystyczny
Strona główna   
Europa Azja Ameryka Południowa Ameryka Północna Australia Afryka
Austria   Belgia   Białoruś   Bułgaria   Chorwacja   Czechy   Dania   Estonia   Finlandia   Francja   Grecja   Hiszpania   Holandia   Irlandia   Litwa   Łotwa  
Niemcy   Norwegia   Polska   Portugalia   Rumunia   Serbia   Słowacja   Słowenia   Szwajcaria   Szwecja   Ukraina   Węgry   Wielka Brytania   Włochy










Egzotyka Ekwador to przede wszystkim egzotyka ekwadorskiej kuchni. To niezliczona ilość dziwnie brzmiących i jeszcze dziwniej wyglądających, ale za to fantastycznie smakujących owoców i warzyw. Do popularnych dań w Ekwadorze należą zupa z jąder byka, czy też danie ze świnki morskiej, którą przyrządza się na wiele sposobów. Można ją podać grillowaną, faszerowaną, czy też w zupie.


Ekwadorskie danie Ceviche znane jest również w innych krajach świata, jako luksusowy przysmak.

Owoce morza

Na wybrzeżu jada się głównie ryby i owoce morza. Jednym z typowych przysmaków jest ceviche, które przyrządza się ze świeżej ryby o białym mięsie z dodatkiem owoców morza oraz ostrego sosu zwanego aji przygotowanego z ostrej papryki i czosnku, który jest uniwersalnym dodatkiem do większości ekwadorskich dań. Najbardziej popularnymi gatunkami ryb są: corvina (okoń morski) oraz trucha (pstrąg).

Uliczne kuchnie

Większość typowych potraw ekwadorskich można zjeść na ulicy: obwoźne garkuchnie czy uliczni sprzedawcy, którzy wcześniej przygotowują dania w domu, są na każdym kroku. Wrażliwsi turyści mogą wybrać bardziej europejski sposób jedzenia i udać się do restauracji.

Zupy

W Ekwadorze niezwykle popularne są zupy, zwane generalnie: colada. Wśród nich ciekawy smak ma np.: sancocho de yuca - zupa jarzynowa z korzeniem manioku, caldo de papas - zupa na krowim kopycie z gniecioną kukurydzą albo viche - zupa rybna z orzeszkami ziemnymi.

Dania główne

Główne potrawy to: empanadas de morocho - wydrylowana kukurydza nadziewana mięsem, ceviche - marynowana ryba, encocadas - krewetki lub ryba z mleczkiem kokosowym. Ciepłe dania popija się napojem z gniecionej kukurydzy z dodatkiem mleka, cynamonu i cukru zwanym morocho, napojami owocowych - naranjilla, maracuya, taxo ale i gorącą czekoladą.



Ekwador - miasta

Quito


Ekwador - co warto wiedzieć



Ekwador - Ekwador ciekawostki Ekwador ciekawostki
Ekwador to jakby trzy państwa w jednym: wybrzeże, Andy i orient czyli dżungla, ...
Ekwador - Ekwador przydatne informacje Ekwador przydatne informacje
Z końcem roku 2005 przy poby­tach do 30 dni (z możliwością ...

Kuchnia Ekwadoru - dodaj komentarz:



Twój komentarz:
Twój podpis:



 


Lovetotravel
Kontakt
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies